Udvekslingsophold på University of British Columbia i Vancouver, Canada
Af Frederik Bjerre Andersen, stud.psych.
I det forgangne semester drog jeg til den canadiske vestkyst for at studere psykologi og politik, nærmere bestemt i Vancouver på University of British Columbia (UBC). COVID-19 spillede åbenlyst en rolle i opholdets udformning, men i modsætning til studerende andetsteds i verden, er mit indtryk, at danske studerende i Canada kom nogenlunde helskindet igennem semesteret. Her følger et par refleksioner over og anbefalinger til det at studere i Vancouver og på University of British Columbia.
Vancouver- en multikulturel og kontrastfyldt by
Vancouver er en fed by at leve og studere i. Byen, med de godt 2,8 millioner indbyggere, ligger i den vestlige og britisktalende region af landet i staten British Columbia. Den emmer af liv, spejlblanke skyskrabere og er særligt kendt for sin multikulturelle sammensætning, hvor hele 52% af byens indbyggere har et andet modersmål end engelsk. Vancouver, som er Canadas 8. største by, har historisk set altid været kendt for åbne arme over for indvandrere og nytilkomne. Det bryster byen sig meget af udadtil. Derfor har der i flere årtier været store migrationsstrømme fra navnlig Kina og sydasiatiske lande. Selvom det multikulturelle præger bybilledet og byen særligt er kendt for sin Chinatown, så vil man opleve, at en del nyrige verdensborgere har opkøbt ikke ubetydelige dele af byen. Den tendens har ledt til et fænomen kaldet urban gentrificering (når lokale ikke har råd til at bo i deres egen by grundet en tiltagende stigning i boligpriser, der skyldes udefrakommende økonomiske og kommercielle kræfter). Selvom Vancouver er en gudesmuk by, så er den i løbet af de seneste år blevet meget dyr at bo i, særligt som studerende, hvilket man lige bør have i tankerne før afrejse.
Hvis man elsker at stå på ski, snowboard eller at vandre, så er Vancouver the place to be. Skisportsstederne Grouse Mountain og Cypress Mountain ligger blot halvanden times tur i offentlig transport fra Universitetet. Efter en morgenforelæsning kan man nå op i sneen før frokost. Det verdenskendte skisportssted Whistler ligger fire timer nord for Vancouver, hvis man vil helt op i højderne.
Det kan være specielt at begå sig i Vancouver downtown, hvor der på gaden ligger en del hjemløse, narkomaner og tabte psykiatriske patienter, alt imens en meget rig forretningsklasse kører uhindret forbi på vej til arbejde i smarte biler. Det er lidt en kontrasternes by, hvor alt det materielle og glamourøse deler gader med det barske, rå og usødede liv. Selvom uligheden kan virke iøjefaldende, så er min oplevelse, at det canadiske folkefærd er meget høflige og venligt stemt.
Derudover læner byen sig op ad en høj bjergkæde med vild og barsk natur, ligesom byen ligger lige ud til Georgiastrædet, som adskiller Vancouver fra øen Vancouver Island. I Georgiastrædet findes mindre øer med hytter og hikingmuligheder, som er relativt ubefolkede og klart et besøg værd. I weekenderne drog jeg selv til Salt Spring Island og Bowen Island, som er særligt kendte destinationer. Øerne er nemme at komme til med færge fra Vancouver. Fordi naturen er så storslået i staten British Columbia, er det ikke helt usandsynligt, at der på en god dag dukker sæler, delfiner eller endda spækhuggere op af vandet under overfarten til en af øerne.
Værd at vide om at studere på UBC
Af UBCs to campusser, Vancouver Campus og Okanagan Campus, boede jeg på den første campus, som lå på en natursmuk halvø i det vestligste af Vancouver, med udsigt til bjergene og havet. Jeg var så heldig at få et studieværelse på selve campus. Der går hele 66.000 studerende på UBC, hvilket svarer til omtrent dobbelt så mange studerende som på Københavns Universitet. Derfor er British Columbia et af de største offentlige universiteter i Nordamerika.
Hvis man agter at tage til UBC, så skal man forberede sig på et semester, der kan være akademisk tidskrævende. Ifølge Top Universities og Times Higher Education ligger UBC i top 15 blandt verdens bedste steder at studere psykologi. Derfor måtte jeg erkende, at det ikke ligefrem var en badeferie at studere på UBC. Det kunne jeg tydeligt mærke ved ankomst. Der er klart en mere competitive mentalitet de studerende imellem sammenlignet med hjemme på KU, hvilket man skal vænne sig til. Omvendt bliver man ’holdt til ilden’, og lærer utroligt meget på et kun 12 uger langt semester. Mit indtryk er, at det faglige niveau og arbejdsintensiteten i løbet af semesteret er ligeså højt som på KU, hvis ikke lidt højere. Særligt på kandidatdelen af psykologiuddannelsen på UBC mødte jeg ambitiøse medstuderende, der alle var fast tilknyttet forskningslabs, forskningsprojekter eller havde velformulerede Ph.d.-projekter på tegnebrættet. UBC er et meget toneangivende og forskningsorienteret universitet, hvilket giver mange muligheder for at involvere sig i akademisk arbejde, hvis man har overskud til det.
Mine faglige veje på UBC
På UBC havde mit ophold et tohovedet fokus: På den ene side fokuserede jeg på fag omhandlende politisk psykologi, herindunder kvantitative målemetoder til at undersøge vælgeradfærd i amerikansk og canadisk politik. På den anden side studerede jeg et fag om voksen psykopatologi og differentiel diagnostiske overvejelser herom, med afsæt i DSM-5 diagnosemanualen. Jeg havde tre kandidatfag med titlerne ”Advanced Psychopathology”, ”Political Psychology and Public Opinion” samt ”Disability and Justice”. Alle fag med dygtige professorer, som jeg kan anbefale på det kraftigste til kommende udvekslingsstuderende fra KU.
Forskellen mellem Københavns Universitet og University of British Columbia
Groft sagt kan man sige, at KU og UBC deler en interesse og dybde for klinisk psykologi og neuropsykologi. UBC er smadder dygtig, forskningsorienteret og specialiseret inden for særligt det kliniske og neuropsykologiske område. Hjernen, elektroder og neurale netværk fylder ganske enkelt meget på psykologi. Hvor KU også har en stærkt profil inden for Arbejds- og organisationspsykologi og Socialpsykologien, så er disse retninger slet ikke udbudt på UBC. Min oplevelse er, at de humanistiske, narrative, systemiske eller eksistentielle tilgange til psykologien, som vi får et indgående kendskab til på KU, slet ikke rigtig eksisterer på UBC. Hvis man vil opsøge disse tilgange derovre, findes de i form af små, fagligt set, isolerede øer uden for universitetsverden.
Corona kommer!
Som semestret skred frem, blev det tydeligt, at også Canadas borgere skulle opleve tilfælde af COVID-19-smitte. I midten af marts blev de første tilfælde bekræftet i British Columbia og Vancouver, hvilket skulle blive dødsstødet til mit ophold, som ellers skulle have fortsat med en tur ned langs den amerikanske vestkyst. Mit semester begyndte i starten af januar, og jeg måtte, sammen med de øvrige studerende fra alverdens lande, tage flyet hjem i slutningen af marts, da de internationale flyselskaber så småt lukkede afgangene oversøisk. Da jeg tog hjemad med fly, var der en del aflysninger og om-booking i lufthavnen. Til sidst kom jeg til Europa i et kæmpe KLM-fly fra Calgary. Et næsten mennesketomt fly med 15 danske efterskoleelever, der også nødstedt måtte hjem. I tre uger efter fortsatte jeg undervisningen online over Zoom om natten (med den 7 timers tidsforskydning). Jeg færdiggjorde mine endelige afleveringer alene i karantæne i et sommerhus nord for Aarhus. En lidt ærgerlig finish på et ellers spændende ophold, som for mig gav et stort fagligt udbytte og et indblik i en anden måde at studere og forstå psykologien på. Mindst lige så vigtigt fik jeg en stor indsigt i den canadiske kultur og historie, særligt med begreber som First Nations- og the culture of indigenous people, der fylder meget i canadisk identitetshistorie i nyere tid og i den nationale selvopfattelse. Alt i alt et udvekslingsophold, som jeg ikke vil have været foruden og et universitet, som jeg varmt kan anbefale medstuderende at drage til i udvekslingens tegn ( - når COVID-19 forhåbentlig er gået i sig selv igen).