Nyt fra Psykrådet!

Af Christian Styrbæk Kensmark, stud.psych., og Sørine Meusling Gadegaard, stud.psych.  

 

Velkommen tilbage fra ferie til campus og til PsykRådets halvårlige statusopdatering. Først og fremmest glæder vi os i PsykRådet over, at vi alle kan være fysisk tilbage på campus. Vi glæder os til at genoptage (og genopdage) livet som studerende sammen.

 

Kort og godt: Hvad er Psykrådet? 

Psykrådet er frem for alt et rum, hvor psykologistuderende kan mødes, lære medstuderende at kende og tale om, hvordan vi i fællesskab kan forbedre vores hverdag som studerende – fagligt såvel socialt. 

Psykrådet er de psykologistuderendes fagråd og er organiseret under Studenterrådet. I Psykrådet koncentrerer vi os om det lokale miljø på psykologi. Ved at deltage i Psykrådsmøder kan du blive klogere på, hvad der rører sig på uddannelsen og være med til at sætte spørgsmålstegn ved status quo. Som psykologistuderende har du stemmeret til Psykrådsmøder, og du kan altid få et punkt på dagsordenen ved at skrive det til Facebooksiden Psykrådet på Københavns Universitet

De emner, der diskuteres på Psykrådsmøder, stopper ikke dér, men vandrer videre ud til forskellige organer på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (bl.a. Psykologis Studienævn, hvor både videnskabeligt personale (VIP) og studerende sidder), til Akademisk Råd (rådgiver dekanen om langsigtede strategier for økonomi og forskning), til SAMF-Rådet (et Fakultetsråd, hvor studerende fra alle uddannelser på SAMF mødes) og en gang imellem ud til hele Københavns Universitet. 

Særligt Studienævnet er relevant for den nære indflydelse på uddannelsen, da det er her undervisningsevalueringer og nye tiltag på uddannelsen tages op og diskuteres mellem fire repræsentanter for det videnskabelige personale (professorer, lektorer) og fire studenterrepræsentanter, der blev valgt til Univalget i november 2021.  

 

Hvordan du kan få indflydelse 

Siden Studenteroprøret i 1968 har vi på universiteterne haft universitetsdemokrati. Vi studerende har medindflydelse på vores uddannelse. Du kan få indflydelse på flere måder: Ved at dukke op til Psykrådsmøder eller udfylde undervisningsevalueringer. Derudover bliver Psykrådet fra tid til anden bedt om at udpege studerende til ansættelsesudvalg eller arbejdsgrupper på enten Institut for Psykologi eller Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, hvor studerende kan bidrage med værdifulde erfaringer om, hvordan det er at være studerende i dag med alle de glæder og udfordringer, det medfører. 

 

Psykrådet er for alle 

I Psykrådet har vi en flad struktur, hvilket vil sige, at forpersonsskabet – i samarbejde med aktive medlemmer – arrangerer møder, hvor inputs fra studerende sætter dagsordenen.  

I Psykrådet har vi forskellige arbejdsgrupper, du kan engagere dig i, og hvis du har en anden sag, du brænder for, kan du rejse det som et punkt til næste møde. Du er også mere end velkommen til at komme som du er, lytte med, stille spørgsmål og give dine mening tilkende. Jo flere vi er, jo stærkere står vi, og jo bedre kan vi tage hånd om vores fælles interesse; at gøre psykologi til en rar og lærerig uddannelse.  

Når mødet slutter, spiser vi af og til aftensmad sammen eller tager ud og får en øl og vender verdenssituationen uden for psykologi. Uanset hvad er Psykrådet mere end konkrete sager, møder og arbejdsgrupper – det er et fællesskab, der samler psykologistuderende fra alle semestre og åbner op for erfaringsudveksling, sparring og venskaber. 

 

Status på forhandlinger med institutledelsen  

Med de 11 krav i baghånden som blev vedtaget stormødet, “Hvad er Fremtiden for Psykologi?”, d. 11. november, 2021, har Arbejdsgruppen, som blev konstitueret på Psykrådsmødet d. 29. november, 2021, denne vinter indledt forhandlinger med institutledelsen. Møderne har siden primo januar fundet sted omtrent hver anden uge, og ifølge Arbejdsgruppen går forhandlingerne kort sagt fremad. Dog foregår det i et tempo, som på nuværende tidspunkt kan så tvivl om, hvorvidt et tilfredsstillende forståelsespapir kan underskrives med deadline d. 4. april dette forår. Selvfølgelig er en potentiel blokade af instituttet uønsket af begge parter, hvorfor Arbejdsgruppen bestræber sig på at opnå de ønskede resultater inden d. 4. april.  

 

Indtil videre har institutledelsen påpeget en række områder, hvor de mener, at de imødekommer forskellige krav. Disse områder omhandler bl.a. kravet om mere transparens mellem studerende og institut. Arbejdsgruppen venter også ivrigt på at tage hul på de krav, (især krav 1 og 2), som omhandler bevarelsen af human- og samfundsvidenskabelige perspektiver.  

 

Opdatering fra stormøde 

Derudover har Instituttet afholdt to stormøder, senest d. 21. februar, hvor den faglige udvikling er blevet diskuteret med perspektiver både fra studerende og ansatte. Fakultets prodekan, Sara Hagemann, har været ordstyrer på begge møder. På det seneste stormøde gik bølgerne højt, og til manges fortvivlelse endte det brat, da reservationen til lokalet udløb.  

 

Som det blev vedtaget på stormødet i november, skal vi som studerende sammen gøre status på forhandlingerne på et stormøde d. 4. april. Her skal det besluttes, hvorvidt vi kan se vores krav imødekommet, eller om vi skal gøre alvor af blokadetruslen med det formål at lægge yderligere pres på institutledelsen for at få indfriet kravene. Som vedtaget på stormødet, er det muligt at få indblik i forhandlingsprocessen til de psykrådsmøder, som afholdes i løbet af semesteret, hvor repræsentanter fra Arbejdsgruppen vil være til stede.  

 

Udfaldet af forhandlingerne kommer til at have en afgørende betydning for den faglige fremtid på Institut for Psykologi. Arbejdsgruppens arbejde er hårdt med møder langt ud på aftenen. Men det er også et meningsfuldt og ikke mindst demokratisk arbejde for at sikre ikke bare en holdbar faglig udvikling, men også de studerendes ret til medbestemmelse på vores uddannelse, en uddannelse som vil have betydning for resten af vores arbejdsliv. Enhver som føler at have tid og lyst til at bidrage til dette arbejde skal være velkommen til at kontakte Psykrådet, f.eks. på vores FB-profil.  

 

Forhandlingerne fortsætter, ligesom kampen fortsætter.