Nyt fra Psykrådet - Oktober

Af Laura Bügel Groth, stud.psych. & Ban Shiwalia, stud.psych.

Så er semesteret endelig i gang! Ih, hvor har vi glædet os til at se alle jeres ansigter, nye som gamle. Vi har gået rundt på campus og glædet os over al den energi, der summer gennem kældergangene på CSS - det giver anledning til både at tænke tilbage på sin egen start, hvad der er nyt, og hvad der er anderledes. Vi vil i Psykrådet meget gerne høre fra jer, hvad der kunne gøre semesterstarten god og i øvrigt, hvis I har andet på hjerte<3

 

PsykRådet - din mulighed for medindflydelse 
PsykRådet er de psykologistuderendes fagråd, men i modsætning til elevråd, som mange nok kender fra gymnasiet, så kan du i PsykRådet få direkte indflydelse på dit studie eller universitet. PsykRådet opererer med en flad organisatorisk struktur. Det betyder, at du har rig mulighed for at være med til at sætte dit præg på dagsordenen.  

Som psykologistuderende er du automatisk medlem og har stemmeret til alle møder. Så hvis du og dine medstuderende sidder inde med gode ideer til, hvordan vi får et bedre studiemiljø, så er PsykRådet måske noget for dig. Hvert semester holdes en række møder, hvor aktuelle problematikker tages op, og du kan altid dukke op og give dit besyv med.  

Et møde er ikke videre forpligtende end, at du kan sidde med på en lytter og få en god kop kaffe, men du er altid mere end velkommen til at stille spørgsmål, lufte din undren eller udtrykke din holdning. PsykRådet har nedsat en række arbejdsgrupper, der beskæftiger sig med bl.a. at kvalitetssikre pensum, som arbejder sideløbende med PsykRådets andre projekter.  Hvis du vil være med til Psykrådsmøderne, kan du finde mødedatoerne på vores Facebookside under PsykRådet på Københavns Universitet. 

 

Generalforsamling d. 09.10.

Generalforsamlingen er endnu ikke afholdt i skrivende stund, men her er et indblik i, hvad der skal ske. Vi glæder os til at præsentere de nye poster i næste udgivelse!

Her skal vælges en masse spændende og vigtige poster. Alle, der er nysgerrige, opfordres til at stille op! Der er ikke nogen særlige kvalifikationer, man skal have, eller et vist tidsrum, som man skal have gået på studiet.

Alle poster introduceres naturligvis til mødet både mht. hvad de indebærer og hvor meget tid, det kræver. Det er sådan, at vi helt vildt gerne vil have en masse mennesker - og gerne en masse forskellige mennesker- med, og det betyder også, at vi selvfølgelig nok skal indføre dem, der bliver valgt til arbejdet, på en god måde og støtte op undervejs - vi er sammen om Psykrådet :)

De poster, der vælges, er

• Forpersonskab og kassér i Psykrådet

• Studenterrepræsentanter til Studienævnet (4 repræsentanter + suppleanter)

• Repræsentant(er) til Akademisk råd

• Univalgs-ansvarlig

Mødet er lidt længere end de normalt er, for at vi kan nå det hele - 3 timer fra 16-19. Der vil naturligvis være diverse snacks og varme drikkevarer undervejs og aftensmad til dem, der har lyst til det.

 

Årets første psykrådsmøde

Mødet blev afholdt i september, og her var der sat fokus på at sætte nye interesserede studerende ind i, hvad der foregår i Psykrådet, og hvad man kan være med til.

Vi fik også besøg af studieleder Signe Vangkilde, som fortalte lidt fra Instituttet, og så talte vi om Deep Democracy, som er en diskussionsform, vi måske skal afprøve.

Gennem det sidste halve år har vi sat fokus på, at Psykrådet skal være både et fagligt og et socialt fællesskab og derfor bl.a. genindført aftensmad - det fungerede godt og var super hyggeligt!

Referatet kan læses på Psykrådets facebookside.

 

SN-pulje

I Studienævnet er der hvert år afsat 75.000 kr, som studerende kan søge, til hvad end de har lyst til. De penge skal gerne bruges, så de vil så gerne have, at I søger! Sidste år fik bl.a. Hippocampus penge til udvidelse og ombygning, og fællesspisnings-gruppen til køkkenudstyr og madindkøb. Der kan søges til både engangsarrangementer og foreninger.

Puljen kan søges to gange om året, og den første frist er 1. oktober, men skriv endelig hvis I misser fristen - måske vi kan hjælpe.

 

En hilsen fra Forpersonskabet

Vi har nu været valgt i hhv. ½ og 1 år og tænkte lige, at I skulle have en mere personlig hilsen med på vejen.

Vi er begge to på 5. semester og er for alvor blevet kastet ind i studenterpolitik i løbet af det sidste års tid. Det har været både spændende, overvældende og sjovt!

Laura: Jeg vidste ikke så meget om Psykrådet før jeg blev valgt og er stadig ved at finde ud af, hvad jeg synes er fedest at bruge det til. Allerhelst vil jeg bare gerne engagere mine medstuderende til at involvere sig i at gøre det til et godt studie, for vi bruger alligevel en del tid her, så det skulle gerne være både rart og spændende. Der er en masse søde og seje mennesker, der rigtig gerne vil hjælpe og guide, så selvom jeg var ny i studenterpolitik og i nogen grad foreningsarbejde, har jeg ikke følt mig på dybt vand. Jeg er rigtig glad for det fællesskab, der er i Psykrådet og de mennesker, jeg har mødt derigennem.

Ban: Der er snart gået et år, siden jeg blev valgt som forperson for Psykrådet ved Københavns Universitet.

Jeg husker tydeligt min deltagelse i generalforsamlingen i 2022, hvor jeg trådte ind i rollen uden en fuld forståelse af, hvad den indebar. Men det er typisk mig; jeg kaster mig ofte hovedkulds ind i udfordringer uden den store betænkelighed. Resultatet af min impulsivitet var tydeligt, da jeg forlod generalforsamlingen som forperson. Jeg kan huske, at jeg følte en dyb nervøsitet over potentielt ikke at kunne imødekomme de forventninger, der hvilede på en forperson. Ikke desto mindre formåede jeg at dæmpe mine nerver, da Lasse, forsikrede mig om, at han ville være der for mig og med mig. Selv om det måske ikke lyder som meget, betød sætningen alt for mig. Den gav mig modet til at indtage rollen med selvsikkerhed - en selvsikkerhed, som hjalp mig gennem op- og nedture i Psykrådet.

I min tid som forperson skete der utallige vigtige begivenheder på psykologistudiet. I december 2022 blev Institut for Psykologi blokeret, og i løbet af seks begivenhedsrige dage faciliterede Psykrådet en række stormøder, hvor studerende kunne blive oplyst, udtrykke deres holdninger og udøve deres stemmeret på instituttet. Samtidig var der en mangfoldighed af andre aktiviteter i gang. Set fra mit perspektiv fremstod det hele som en intens og følelsesrig periode. Fra vores allerførste vagt på institutgangen, hvor vi diskuterede, om rengøringspersonalet fortsat skulle have adgang til instituttet, til den sidste nat, hvor jeg sammen med fire andre studerende forhandlede vores vej ud af blokaden med institutledelsen og Dansk Psykolog Forening som mægler.

Til trods for udfordringerne ville jeg ikke bytte de 6 dage ud med noget andet. Den samhørighed, der opstod under blokaden, viste sig som dybt meningsfuldt. Både inden- og udenfor rammerne af Psykrådet udviklede studerende forbindelser på en positiv og givende måde.

For nylig sad jeg sammen med mine venner, hvor samtalen tog en dyb og reflekterende drejning. Vi kom til at diskutere uddannelse og den subjektive meningsfuldhed. Her kunne jeg med ærlighed sige, at jeg - på trods af, at mine hænder har været involveret i en del, og at jeg uden tvivl har haft øjeblikke, hvor jeg fortrød mine valg, - aldrig har tvivlet på min uddannelsesmæssige vej. Som Køppe en gang sagde til psykologistuderende: ”I er her af en grund!”