Hankøn

Screenshot 2019-12-11 at 17.13.14.png

Af Mathias Baagø Tybjerg, stud.psych.
Illustration af
Bolette Bendix Huus, stud.psych.
December 2019

Litteraturen har i årevis rapporteret om hankønnets identitetskrise. Årsagen er typisk blevet tilskrevet en tilbageholdende og ikke udviklende kønsidentitet. Samtidig er andre måder at identificere sig på opstået. I denne serie vil jeg prøve at udforske de mange måder man kan gøre hankønnet på, for at igangsætte en refleksion over hankønnets potentiale for udvikling.

Screenshot 2019-12-11 at 17.13.06.png

Der er dem, som synes, at ens biologiske tilstedeværelse definerer ens køn. Der er dem, som synes, at kønnet vælger man selv. Der er dem, som synes, at vi skal tilbage til de strikse kønsidealer fra 1950’erne. Der er dem, som synes, at kønnet skal opløses. Der er dem, for hvem kønsdebatten ikke fylder så meget. Der er mange flere forskellige måder at gøre køn. Det gør det ikke nemmere, at vi i det danske sprog ikke skelner mellem medfødt og identificeret køn, som man på engelsk skelner mellem sex og gender. Særligt hvis man accepterer sprogets formende karakter. Mange synes at være enige om, at kønnet er i stykker, og så kan man spørge, om tiden er til nye principper.

Jeg vil med denne serie fokusere på måder at være hankøn på. Denne begrænsning er hovedsageligt for fokusset skyld. Vi er på ingen måde færdige med at snakke om manglende privilegier eller om diskrimination mod andre kønskategorier, men jeg er af den overbevisning, at hvis hankønnet kan finde sig selv og hinanden i en moderne verden, så vil det føre til en udvikling til gavn for mange.

Screenshot 2019-12-11 at 17.19.21.png

Formålet med denne serie er med andre ord at finde frem til de mange diverse måder at gøre hankønnet på. Derfor vil jeg gerne invitere alle, der har lyst til at fortælle deres historie, til at fortælle om deres måde at gøre hankønnet på. Hvad indebærer det for dig at være han? Hvilke udfordringer har du i forbindelse med dit køn? Hvilke drømme og forhåbninger har du til fremtidens kønskategorier? Det kan teknisk set være hvad som helst. Det tager udgangspunkt i dig.

Mænd har i århundreder defineret de dikotomier om “Self and Other", som har ført til definitionerne af mand og kvinde, binær og nonbinær etc. På trods af den umiddelbare interesse i den fænomenologiske oplevelse af at være mand, vil jeg også byde kvinder, nonbinære mm., velkommen i diskussionen om mænds kønsidentitet.

Hvis du vil bidrage med dit input, så skriv til redaktion@indput.dk. Fortæl kort om dine refleksioner oven på det ovenstående, og så tager vi kontakt til dig. Hvis du synes, jeg er helt fra den, vil jeg også gerne høre fra dig - dette er en udforskning, og træder jeg skævt, så vil jeg gerne høre det.

Screenshot 2019-12-11 at 17.13.01.png