Et udvekslingsophold i Belfast, Nordirland
Af Frederik Bjerre Andersen, stud.psych.
Belfast - en ellers blodig by i forandring
I efteråret 2017 drog jeg mod Nordirlands hovedstad Belfast. Byen med ca. 40.0000 indbyggere har været plaget af borgerkrigs- lignende tilstande under The Troubles mellem katolikker og protestanter, men emmer i dag af forandring. Nordirland er ikke Republikken Irland, men faktisk officielt indlemmet under Storbritannien. Dette på trods føler næsten halvdelen af befolkningen i Nordirland sig irske. Udover at have en rå og konfliktfyldt historie, så er Nordirland et attraktivt turistmål med rige muligheder for at vandre i bjerge og dale - just et stenkast fra Belfast by. Man kan nemt komme til kysten ud for Atlanterhavet, Dublin og i det hele taget udforske den irske ø. Desuden er det klart et plus, at man kan tage til London for sølle 12 pund fra Belfast alle ugens dage.
Mit indtryk af Queens’ University Belfast
Queens’ University Belfast (QUB) er et universitet med et islæt af victoriansk ånd og konservatisme. Stedet er blandt verdens 1% bedst rangerede universiteter og har enormt mange internationale studerende fra hele verden. Der er kun to universiteter i Europa, som udbyder en fuld masteruddannelse i politisk psykologi - et af de steder er på QUB. Jeg interesserer mig særligt for spændingsfeltet mellem politik og psykologi, og derfor var min bevæggrund for at studere et halvt år på QUB netop for at blive klogere på dette voksende forskningsfelt
Anderledes fag inden for politisk psykologi
På grund af det faktum, at Belfast har været igennem blodige tider mellem protestanter og katolikker samt pro-irere (republikanere) og pro-britere (unionister), så er universitetet særligt kendt for sin faglige specialisering inden for politisk og humanitær konflikthåndtering i splittede samfund. Jeg havde fire fag, som beskæftigede sig med alt fra fostring af resiliens blandt krigshærgede børn på mikroniveau, til hvordan konflikter opstår og kan håndteres på et politisk makroniveau gennem fredsarbejde. Grundlæggende udspringer nyere politisk-psykologisk teori fra socialpsykologien, og på QUB fokuserer man i særdeleshed på, hvordan socialkognitive processer influerer politisk beslutningstagning, massebevægelser og vælgeradfærd. Jeg kan særligt anbefale faget Politics of Deeply Divided Societies. Dette simpelthen fordi professorerne er i verdensklasse og har en vildt inspirerende persona inden for akademia i regi af konflikthåndtering og minoritetsmenneskerettigheder i Europa.
Forskellen på Københavns Universitet og Queens’ University Belfast
En væsensforskel de to universiteter imellem handler om videnskabstraditioner og videnskabelig bevidsthed. Det sidste var næsten ikke-eksisterende på QUB i sammenligning med KU.
Den angloamerikanske tradition med positivistisk videnskabstænkning dominerede på det psykologiske institut i Belfast, hvor bl.a. også kognitionspsykologien fik fuld skrue. Man studerer ikke fænomenologi, narrativitet eller psykoanalyse, og i det hele taget læser man ikke tænketekster på dette universitet, som man gør herhjemme. Det handlede primært om ”research papers”, dvs. stærkt empirisk-båret forskningsartikler. Derudover varierede undervisningskvaliteten alt afhængigt af fagene i Belfast. Generelt er niveauet lidt højere på KU, så det kan klart anbefales, at studerende fra København vælger fag på kandidatniveau, selvom man er på bachelordelen.
Hvorfor Belfast i Nordirland?
Udover at Nordirland er meget natursmukt, så har det også været relativt nemt at manøvrere rundt på universitet og i byen som udvekslingsstuderende på Erasmus-pro- grammet. Hvis man er forskningsinteresseret, så er QUB et interessant sted, idet der foregår en del anerkendt international forskning. Forskerne og professorerne er meget involverende med deres studerende, så det er relativt transparent at involvere sig i Ph.D-projekter eller andet assisterende forskningsarbejde. QUB er meget internationalt, så et stort antal af alle studerende kommer fra forskellige steder i verden, og det skaber en meget ydmyg og anerkendende atmosfære i mødet med andre kulturer. Derudover er universitet meget sports- og konkurrence orienteret, hvorfor man kan involvere sig i alverdens sports-socities på campus. Jeg blev selv lynhurtigt en del af universitetsholdet i Brasiliens Jiu jitsu, og fik en del lokale venner samt en invitation om at repræsentere universitet til de nordirske mesterskaber i kampsport. Dette var en oplagt mulighed for at komme ind på livet af de meget gæstfrie lokale nordirere. Alt i alt kan jeg varmt anbefale alle at tage på et udvekslingsophold - særligt til Belfast, som for mig vil blive husket som en helt speciel og udforskende tid i løbet af min psykologiuddannelse.