Debatten: Jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til dem – hold dine beskidte tanker for dig selv
Af Amanda Aaboe Bell, stud.psych.
Illustrationer af Ida Marie Ankerfelt, stud.psych
Hvad tænker politikerne egentlig, når de torsdag aften tørner sammen og udveksler politiske budskaber på live-tv? Der skal tales pænt i studiet, så fornærmelserne og de uanstændige politiske holdninger er stuvet af vejen mellem linjerne. Erstatningen kommer i form af uoprigtige komplimenter, akavet rygklapning og kringlet ’politikersprog’, som undergraver den demokratiske dialog. At tale pænt betyder ikke lyst-løgn eller adoptering af den akademiske vaghed. Efterlysningen lyder på anstændig, direkte kommunikation. Det kan ikke komme som den store overraskelse, at en konsekvens af politikersprog og fordrejet virkelighed bliver politikerlede og demokratisk mistillid. Hvordan skal borgerne ellers forholde sig til teknokratiske, ulogiske argumenter og debatter præget af tung embedsmandsretorik, hvor frames udgør størstedelen af indholdet? En indikator for, hvor grelt det står til, er spin-doktorens kompetenceprofil: Doktor med speciale i at kurere direkte kommunikation. Bag den politiske scene er de travlt beskæftiget med at slukke passionen i brandtalerne og oversætte nedskæring til reform og fejlagtig politik til konjunkturudsving. For at afdække det politiske spil må vi gå på opdagelse mellem linjerne og helt ind i psyken på politikerne.
Til dette formål er anvendt redigerede uddrag fra ’Debatten’- sendt på DR2 d. 15.06.17 direkte fra folkemødet. Her tilbydes en undersættelse i et forsøg på at karikere et dybere politisk spil om hvem, der klapper hvem på ryggen og hvem, som formår at skyde med de skarpeste skud. Med ironisk distance som primære værktøj vil denne artikel skrælle den politiske korrekthed af og blotlægge den psykologiske og subtile debat, der skjuler sig under politiske, indøvede flosker og afmålt flabethed. For hvad foregår der egentlig inde i hovedet på politikerne?
Hvem er mest magtfuld i Danmark?
Clement: Er det rigtigt, at Thulesen-Dahl er mere magtfuld end Danmarks statsminister?
Claus Hjort Frederiksen: Nej, det kan jeg ikke skrive under på, men han er muligvis nummer to. En stor nummer to.
Læs: Jeg har ikke lyst til at miste min ministertaburet, så jeg holder på Lars Løkke, selvom Thulesen Dahl klart har magten.
Kristian Thulesen Dahl (griner): Nej, nu synes jeg jo også, Claus Hjort har meget at skulle have sagt. Vi skal lave forsvars-forhandlinger, og vi håber jo også, at vi får lavet et rigtig godt forsvarsforlig.
Læs: Jeg laver lige lidt uoprigtig rygklapning på Claus Hjort – for så kan jeg også manipulere med ham.
Clement: Så Dansk Folkeparti, har de befolkningen bag sig?
Morten Østergaard: Eller også løber de efter befolkningen.
Læs: De er jo mere populære end os, og det kan ikke være velfortjent.
Clement: Hvad er forskellen på at have befolkningen i ryggen og løbe efter dem? Nu ved jeg godt, at begge ting er meget eksotiske tanker for dig.
Læs: Alle ved, at dit parti er på vej til en total vælger-deroute.
Østergaard: Forskellen er, om man er foran eller bagved, hvis vi tager det strengt bogstaveligt.
Læs: Hvad er det, jeg står og vrøvler om.
Østergaard: Pointen er jo sådan set, om det er den politiske plan at vejre stemningen i befolkningen...
Læs: Jeg synes DF er et populist parti, som bare er magtliderlige.
Thulesen Dahl: Det sagde jeg ikke! Jeg sagde gennemføre dansk politik!
Læs: Vi løber ikke efter nogen, vi vil bare gennemføre dansk politik for danskerne i Danmark, de hvide der har blå øjne og spiser flæskesteg!
Østergaard: Vi har et støtteparti, der er helt imod den regering, de selv har installeret. Der er ingen konsekvens andet end stilstand. Det tror jeg ikke, er vejen frem for Danmark. I sidder og kigger ud i luften eller nedstirrer hinanden.
Læs: I mener slet ikke det samme og kan ikke finde ud af at lave politik sammen. De blå er iskolde og ufølsomme med øjne så stålgrå som Anders Samuelsen, og I er ligeså kedelige og stillestående som jeres politik.
Den offentlige sektor
Clement: Er det svært at skære i den offentlige sektor?
Ammitzbøll: Det ville overhovedet ikke være svært. Men nu sidder jeg i en koalitionsregering, der har besluttet at have en vækst i den offentlige sektor på 0,3%.
Læs: Sikke et dumt spørgsmål. Jeg kunne hugge en arm af min mor, hvis det betød flere skattelettelser og minimal-stat.
Clement: Så du er tvunget af de politiske omstændigheder til at bruge mange flere penge på velfærd, end du overhovedet behøver?
(Ammitzbøll kommer med et lille grynt)
Clement: Det der lille udbrud du laver, det var et ja!
Søren Pape: At sige, vi har en dårlig velfærd, det er jo kun sådan noget, man kan sige, hvis man piller sig i navlen i lille Danmark og ikke har udsyn til resten af verden.
Læs: *Intet behov for undersættelse, Pape siger altid det første der falder ham ind*
Udlændingepolitikken
Clement: Hvis en ny regering tager kvoteflygtningene, vil du så støtte regeringen?
Uffe Elbæk: Jeg vil jo ikke stå her i al offentlighed og sige... (bliver afbrudt)
Clement: Siger du én ting i offentligheden og så andre ting andre steder?
Elbæk: Nej, nej, nej. Men jeg vil ikke stå her og forhandle regeringsgrundlaget med dig, Clement.
Læs: Vi har jo ikke nogen konkret politik, så jeg kan ikke forhandle med nogen som helst.
Clement: De spørgsmål, jeg stiller, er simple, og du må svare på dem, som du vil. Mit spørgsmål er: Kan du støtte en Social-demokratisk regering, hvis den fører den samme udlændinge-politik som den nuværende regering?
Østergaard: Du kender jo godt mit svar. Mit svar er, at en regering som Radikale Venstre bringer til magten, den vil føre en anden politik på de områder, vi synes, er vigtige.
Læs: Hvis vi altså overhovedet får lov at være med i en regering, efter vi solgte Dong, og ingen gider være radikal mere.
Clement: Allright
Læs: Jeg er Clement og jeg forbeholder mig retten til at afbryde, når jeg mister interessen.
Nikolaj Wammen: Hvis vi kommer i regering, vil jeg sige det klart: vi vil føre en stram udlændingepolitik. Det er bedst for Danmark.
Læs: Vi vil nemlig gerne være ligeså populære som Støjberg, så jeg løber gerne i armene på befolkningen.
Wammen: Det er fair nok at I to (Uffe og Østergaard) vil føre en anden udlændingepolitik, det er der bare ikke flertal for i befolkningen eller i folketinget.
Læs: I er jo ikke populære her, Thulle er førstevælger og jeg er andenvælger.
Elbæk: Alt det her har vi registreret - nu spørger jeg dig som god socialdemokrat: Ønsker du ikke at leve op til vores forpligtelser overfor FN?
Læs: Hvor er din medmenneskelighed? Er du ikke et parti for de svageste?
Wammen: Antallet, der kommer hertil, betyder noget, og derfor har vi sagt, der skal være et midlertidigt stop. Vi håber, der kommer en dag, hvor der ikke kommer så mange flygtninge til Europa.
Læs: En dag meeeget langt ude i fremtiden, når flygtningene er fra Norge. Så kan vi måske tage Én... eller to.
Elbæk: Det er fattigt.
Læs: Far er skuffet.
Afslutning
Clement: Claus Hjort, hvilken forskel gør det, hvilken regering landet har?
Hjort Frederiksen: Det gør en rigtig stor forskel. Udgangspunktet for ens politik er ideologibaseret.
Læs: Vi er liberale, kapitalismen længe leve, tralalala.
Clement (til Thulle): Er du enig i det? Er du enig i, at der er et fælles ideologisk udgangspunkt, der forener de fire politikere, der står her? (gestikulerer mod blå blok og DF)
Thulesen Dahl: Jeg håber, at der er et national-konservativt fællesskab her i landet. Det handler om, at vi skal holde fast i mange af de ting, vi kender ved Danmark. Vi skal forhindre, at der kommer så mange til landet, at det forandrer det, vi kender.
Læs: Jeg vil bare gerne tilbage til Danmark for danskerne, med konerne bag kogegryderne og negerne i Afrika.
Clement: Simon Emil Ammitzbøll, siden hvornår er du blevet national-konservativ?
Ammitzbøll: Det er ikke sket endnu. Vi har et liberalt udgangspunkt, det mener jeg også, regeringen har.
Clement: Hvis DF kommer i regering, kan de så være i regering med jer i LA?
Ammitzbøll: Ja, det gik vi da til valg på i 2011.
Clement: Så det du siger, er, at DF, som kæmper for at bevare den danske model, kan være i regering med jer, der vil reformere den?
Ammitzbøll: Der findes ingen, der er så gode venner med den danske model som liberal alliance.
Læs: Vi er nemlig gode venner med alle, så længe jeg kan få min ministerpension. Hehe.
(Alle griner)
Ammitzbøll: Vi laver netop reformer, så vi kan beholde den. Det er jo ikke nok at stå og hylde den i tv-udsendelse efter tv-udsendelse og så ikke tage ansvar for, at økonomien er i orden i fremtiden.
Læs: For det vi kan, det er økonomi. Samuelsen ligner jo også en fra Cepos.
Clement Kjærsgaard slutter debatten af med at opfordre deltagere såvel som seere til at passe godt på hinanden og demokratiet. Der er flere eksempler på, hvordan han undervejs forsøger at nærme sig sagens kerne, og selv sorterer i argumenterne. Denne debat rummede naturligvis mere nuancerede svar end her er gengivet, og politikerne kan til tider formulere sig i lægmandssprog, så en undersættelse langt fra er nødvendig.Til slut er der blot at sige, at du trygt kan stole på udlægningen i denne artikel. Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet.